Kuvertet hittades tidigt imorse Foto: Martin Hult /SVT

SVT Blekinges redaktion spärrades av efter hot

Uppdaterad
Publicerad

Ett kuvert med vitt pulver skickades till SVT Nyheter Blekinges redaktion. Polisen spärrade av redaktionen och ingen fick passera.

SVT Nyheter Blekinges reporter hittade under morgonen ett kuvert innehållande vitt pulver i postfacket. Redaktionen fick spärras av och både polis och SVT:s säkerhetsavdelning blev inkopplad.

– Vår morgonreporter ringde tidigt imorse och berättade att hon hittat ett kuvert i postfacket. När hon öppnade det visade det sig innehålla ett vitt pulver och vi ringde direkt till polisen, säger SVT Nyheter Blekinges redaktör Martin Hult.

Pulverhot mot SVT Blekinge

Reportern som öppnade kuvertet fick sitta isolerad inne på redaktionen, medan redaktör Martin Hult blev förhörd i ett rum utanför.

– Vi får inte komma in på redaktionen och vår morgonreporter får inte komma ut, sade han tidigt på onsdagsmorgonen.

Mottagit hot under veckan

Efter måndagens publicering om nyheten där Jimmie Åkesson (SD) festade med Ultima Thule har SVT Nyheter Blekinge fått motta en rad hot via telefon och mejl.

Om telefonhoten och brevet har någon koppling är ännu för tidigt att säga.

– Vi ser allvarligt på att sådant här händer och det är alltid allvarligt när en redaktion blir hotad. Det är ett hot mot demokratin och journalistiken att vi får motta hot på det här sättet. Det värsta som kan hända är att vi tystnar och det ska vi inte göra, säger ansvarig utgivare Lotta Orstadius.

Polisen ser allvarligt på hotet

Polisens nationella bombgrupp från Malmö larmades till redaktionen i Karlskrona. 

– Efter analys av pulvret görs bedömningen att det inte är farligt och insatsen avslutas, säger Calle Persson, pressinformatör hos polisen.

Hur ser polisen på händelsen?

– Det är väldigt sällan redaktioner får pulverhot och vi ser absolut allvarligt på det här. Det har redan ställt till med stora besvär och obehag för personalen på redaktionen och även andra som har sin arbetsplats i huset.

Vad det var för pulver är i nuläget oklart.

– Det krävs vidare analys för att ta reda på exakt vad det är. Kuvertet har tagits i beslag för teknisk undersökning, säger Calle Persson.

Räddningsledare Claes Nicklasson:

– Med största sannolikhet rör det sig om vetemjöl, säger han till SVT Nyheter Blekinge.

Pulveranalysen gjordes av Avancerad Indikering som är en enhet inom Räddningstjänst Syd.

Polisen har nu hävt avspärrningarna och rubricerar ärendet inledningsvis som olaga hot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pulverhot mot SVT Blekinge

Mer i ämnet