Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Saga och Alva Evertsdotter, 17 år, berättar vad de tänker om vaccinering mot covid-19 Foto: Ida Skyttberg

Så tänker ungdomar i Blekinge om vaccinering

Uppdaterad
Publicerad

När vaccinbokningen mot covid-19 öppnade för 18-29-åringar var det inledningsvis inget högt tryck i Blekinge. Vi tog oss därför ut på stan och frågade ungdomar om deras tankar om vaccinering mot covid-19.

Efter att 18-29-åringar haft möjlighet att boka tid för vaccination under en veckas tid hade 49 procent gjort slag i saken. Sedan dess har ytterligare några procent bokat en tid. Även bland Blekinges 30-39-åringar har bokningstakten varit låg, det menade nyligen Mats Berggren, vaccinsamordnare i Region Blekinge.

SVT Blekinge tog oss därför ut för att höra vad en del yngre Blekingar hade för planer kring vaccinering mot covid-19.

Adriana Brunström, 22, är en av dem som tagit första sprutan.

– Jag har syskon som jobbar i vården och det har kanske påverkat mitt beslut. Men för egen del känner jag att det har varit jobbigt att plugga hemifrån. Jag läser på universitet där det mesta har skett på distans och det är jobbigt att göra grupparbeten över dator.

Systrarna Alva och Saga Evertsson, 17 år, planerar att vaccinera sig när det är deras tur och tycker att det inte bara är för egen skull man vaccinerar sig.

– Man vill väl hjälpa samhället lite och minska smittspridningen, säger Alva Evertsson.

Den låga bokningstakten i åldersgrupperna 18- 29 respektive 30-39 känner de till, men de säger att det är stor samsyn i deras kompisgäng i frågan om vaccinering.

– De flesta av våra kompisar har sagt att de ska ta sprutan. Jag tror faktiskt inte jag har hört någon säga att de inte ska ta den, säger Saga Evertsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer