Ta det försiktigt vid de första doppen

Publicerad

Under helgen har flera svåra drunkningsolyckor inträffat.

– Det gäller att tänka till och inse att det fortfarande är kallt i vattnet, säger Mikael Olausson vid Svenska livräddningssällskapet.

Stora delar av landet har haft högsommarvärme de senaste dagarna. Många har också passat på att svalka sig med ett bad i hettan. Men det skiljer fortfarande mycket mellan lufttemperaturen och vattentemperaturen.

– Det där kan få en ganska stor effekt, säger Mikael Olausson.

Han ger rådet att inte bada ensam vid premiärdoppet.

– Och ska man simma ut så simma längs stranden. Kylan i vattnet kan spela en ett spratt ganska fort.

Drunkningsolyckor i Småland och Blekinge

I helgen har flera svåra drunkningsolyckor inträffat. Bland annat omkom en man i 55-årsåldern utanför Olofström, en 19-årig man utanför småländska Lammhult och en man i 50-årsåldern i Glafsfjorden utanför Arvika.

På söndagen meddelade polisen att en kvinna som hittats i vattnet utanför Hammarö i Värmland avlidit.

Under årets fyra första månader har 26 personer drunknat, enligt Svenska livräddningssällskapet. Under motsvarande period i fjol drunknande 39. Skillnaden förklaras med att det inträffade många isolyckor förra året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.