Foto: TT/Landstinget Blekinge

Tandläkare från Portugal kan lösa tandläkarbristen

Publicerad

För att lösa bristen på tandläkare i Sverige har Svensk Folktandvårdsförening inlett ett nationellt samarbete för att rekrytera tandläkare från Portugal. Där finns det idag ett överskott på tandläkare.

Sedan tidigare har Sverige rekryterat tandläkare utomlands, till exempel från Polen. Landstinget i Dalarna har redan anställt ett trettiotal portugisiska tandläkare,

– Portugal har en väldigt fin utbildning och utbildar ett överskott så det finns arbetslösa tandläkare där, säger Håkan Bergevi förvaltningschef för folktandvården i Blekinge.

För att kunna arbeta som tandläkare i Sverige krävs ett godkänt språktest i svenska och att man lär sig de föreskrifter som gäller här. Det kommer också att krävas mer handledning och introduktion för utländskt utbildade tandläkare.

– Men å andra sidan så är den odontologiska kunskapsnivån, om man kommer från Portugal, som här, och den kliniska träningen har man mer av än i Sverige och det gör att det här kan bli en bra satsning, säger Håkan Bergevi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer