Foto: TT

Tandläkare riskerar legitimationen efter IVO:s granskning

Uppdaterad
Publicerad

Flera patienter fick känselbortfall i ansiktet efter att ha behandlats av tandläkaren. Nu har Inspektionen för vård och omsorg (IVO) granskat fallet och vill återkalla hans läkarlegitimation.

IVO har bland annat granskat nio fall av nervskador som skett i samband med att tandläkaren opererat ut kindtänder. I fem av fallen har det funnits brister i utredningen före operation.

För mycket lokalbedövning

I några av fallen har visdomständer dragits ut i förebyggande syfte, vilket man inte längre gör i tandläkaryrket. Några av patienterna har också fått för höga doser av lokalbedövning. I vissa fall har det till och med betraktats som en överdos.

Karlskrona

IVO skräder inte orden i sin rapport utan skriver att Blekingetandläkaren varit grovt oskicklig i sitt yrkesutövande och att dennes behandlingar inte varit förenliga med vetenskap och beprövad erfarenhet. Hans kompetensbrister gjorde enligt IVO att han för sent upptäckte tumörvävnad hos en patient.

Kan förlora licensen

Därför rekommenderar de Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd att antingen dra in tandläkarens legitimation eller upprätta en prövotidsplan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlskrona

Mer i ämnet