Här är hela gänget som tävlade under torsdagen. Samtliga deltagare fick en rosett. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Tävlar i hoppning – på käpphäst

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen arrangerades en hopptävling i Karlshamn, men barnen som deltog red inte på vilka hästar som helst. Att hoppa med käpphäst förbereder barnen på vad som gäller vid tävlingar med riktiga hästar, menar ridlärarna.

De unga ryttarna går banan med de små hindren tillsammans för att försöka memorera hur de ska rida. Det är både spänning och förväntning i luften inne i Lilla ridhuset i Karlshamn, och barnen gör sig redo för att springa med sina käpphästar. För vissa är det första gången, andra har varit med på ridklubbens tidigare tävlingar.

Ella Winter, 15 år, har sytt sin egen häst Soldier för hand, och det är första gången hon hoppar med den. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Ridlärare Sandra Karlsson menar att testa med käpphäst först, kan hjälpa barnen att förstå reglerna inför tävlingar med riktiga hästar. Hon imponeras också av ryttarnas inlevelse och fantasi om hästarna, då de tar efter hästens rörelser och beteende.

– Man får möjlighet att testa utan att ha det stora djuret under sig, säger hon.

Lina Olsson Bergman och Tess Hjalmarsson, båda sju år, red på sina favorithästar Humle och Narnis under tävlingen. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.