Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sjukdomen TBE ökar i Sverige och sprider sig till fler områden. Men den mycket torra sommaren kan ha gjort fästingarna mindre aktiva i Blekinge, berättar Johan Sanmartin Berglund, professor på Blekinge tekniska högskola. Foto: TT & Ellinor Rostedt/SVT

TBE fortsätter öka i landet – men få fall i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Den fästingburna sjukdomen TBE ökar i landet men i Blekinge, som har flera riskområden, ligger fallen än så länge på en stabil låg nivå.

– De mycket torra och varma somrarna kan ha bidragit till att de har varit mindre aktiva här, säger Johan Sanmartin Berglund, professor på Blekinge tekniska högskola.

Efter sommaren har två fall av TBE upptäckts i Blekinge, totalt är det 279 fall i hela landet. I jämförelse med efter förra sommaren är det 10-15 procent fler fall i år – och det kommer bli fler.

– De flesta fall brukar dyka upp i augusti, september och oktober, säger Johan Sanmartin Berglund.

Hör mer om spridningen av TBE i videon ovan.

Klipp: Expertens tre råd mot fästingar: ”Myggmedel kan fungera”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör professor Johan Sanmartin Berglunds bästa tips för hur du skyddar dig mot fästingar och TBE. Foto: Kyrre Lien/SCANPIX NORGE

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.