Foto: Privat/SVT

Tidigare anställd: ”Panncentralen ljög om sjöprojektet”

Uppdaterad
Publicerad

Ambitionen var sommarveckor med sjövett, friluftsliv och fiske och kommunen beviljade Panncentralen 50 000 kronor till satsningen.

I dag är initiativtagaren Stefan Mases besviken – båten som skulle användas hamnade under vatten och de utlovade aktiviteterna uteblev.

Ändå beskrevs projektet som välbesökt och lyckat i den återrapportering som föreningen gjorde.

Sommaren 2020 var det tänkt att Panncentralen under några sommarveckor skulle flytta delar av verksamheten till Skönstaviks camping. Föreningen förfogade redan över den motorbåt som kommunen betalat efter det stoppade piratprojektet på Mjölnarholmen året innan och planerna för Skönstavik var stora.

Både arbetsmarknadsförvaltningen och kulturförvaltningen bidrog till budgeten med totalt 50 000 kronor.

Granskningen av Panncentralen

Av projektbeskrivningen framgår att målsättningen med det så kallade KRAFT-projektet var hög.

Båten skulle lära barn och ungdomar i området om fiske och sjövett och det söktes pengar för bland annat resor, en fotograf, ljus och ljud, scen och gager.

Men Stefan Mases – som skulle ansvara för satsningen och som i dag inte jobbar kvar hos Panncentralen – menar att de beviljade bidragen inte användes på det sätt som föreningen uppgett.

– Vi var några stycken som renoverade vattenskidklubbens hus. I övrigt blev det inga aktiviteter. Jag skötte i stort sett allting själv, och fick ingen hjälp av de andra på Panncentralen eller i styrelsen. Det fanns ingen vilja att genomföra det här, säger han.

Båten höll på att sjunka

Stefan Mases reagerade också på att det i den redovisning som senare skickades in till kommunen framgick att 45 personer deltagit i eller besökt Skönstavikprojektet och att 3 000 besökt Panncentralens totala sommarprogram.

– Jag började skratta när jag såg det. Och det finns flera exempel där ansvariga i olika utvärderingar försökt göra Panncentralen mer välbesökt än vad det är. När jag tog uppfrågan fick jag höra att det skulle vara så, ”det ser bra ut”. Man ljög medvetet. Vi var ungefär 15 totalt på Skönstavik.

När veckorna i Skönstavik var över och sommaren förbi blev dessutom motorbåten kvar i vattnet.

Till slut blev den också vattenfylld och först när det uppdagades i sociala medier lyftes den upp på land.

– Ingen ville ta hand om den eller göra det jobbet och jag var ju inte längre kvar, säger Stefan Mases.

Först efter att båtens öde uppmärksammats i sociala medier kom den upp på land. Båten betalades av kulturförvaltningen som en kompensation för det inställda piratäventyret på Mjölnarholmen sommaren 2019. Foto: SVT

SVT Nyheter Blekinge har varit i kontakt med Panncentralens avstängde talesperson och producent Sebastian Chavez, som uppger att han tills vidare är förhindrad att kommentera uppgifter som rör föreningen.

Kulturnämndens ordförande Elina Gustafsson (S) känner inte till utfallet av KRAFT-projektet i detalj, men vet att båten blev kvar under vatten efter sommaren.

– Det är en båt som kommunen betalat. Spontant tycker att det känns respektlöst att inte sköta om den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskningen av Panncentralen

Mer i ämnet