Det var på Heathrow som Karlskronabon greps 2014. Foto: TT

Tidigare terrormisstänkt Karlskronabo kräver skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

En man i 40-årsåldern i Karlskrona var frihetsberövad i Storbritannien misstänkt för terrorbrott. Nu kräver han skadestånd från svenska staten.

Det var mellan september 2014 och juni 2015 som mannen var häktad i Storbritannien misstänkt för terrorbrott efter att ha återvänt från Syrien. Som SVT Nyheter tidigare rapporterat greps Karlskronabon av brittiska antiterrorstyrkor på Heathrow utanför London.

Han mellanlandade där på väg till Filippinerna. Rättsprocessen mot honom lades ned i juni 2015.

Begär skadestånd

Mannen, som är svensk medborgare och bor i Karlskrona, vänder sig nu till Justitiekanslern och begär skadestånd för tiden han var frihetsberövad.

Han motiverar skadeståndskravet gentemot Sverige med att Säpo samarbetade med brittisk underrättelsetjänst inför gripandet. Hans krav är 12 000 kronor per månad i förlorad inkomst plus ersättning för lidande i enlighet med Justitiekanslerns praxis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.