Foto: Polisens förundersökning

Tre år efter konstkuppen – åtalade inför rätta i dag

Uppdaterad
Publicerad

Värdefulla målningar av bland andra Gunnar Torhamn och Bengt Nordenberg blev bytet efter konstkuppen i galleriet på Trossö.

Men en annons på nätet avslöjade tjuvarna.

I dag ställs två män inför rätta.

Det var i december 2018 som målningar till ett värde av uppåt 120 000 kronor stals från Rolf Bardås galleri i Karlskrona.

Vid stölden försvann tavlor av bland andra konstnärerna Gunnar Torhamn, Tore Nobling och Bengt Nordenberg.

– Tjuvarna vet nog vilka tavlor de var ute efter, sa Rolf Bardå till SVT efter stölden.

Avslöjades av annons

Nu – drygt tre år efter händelsen – åtalas två män från Karlskrona, 75 respektive 50 år gamla, för häleri.

Enligt polisens utredning upptäckte galleristen själv att en av tavlorna låg ute till försäljning på en auktionssajt i oktober 2020. När polisen tittade närmare på annonsen framgick det att säljaren var den nu åtalade 50-åringen.

Han i sin tur uppgav i förhör att han bara varit mellanhand åt 75-åringen – och lagt ut annonsen eftersom hans äldre kamrat saknade mobiltelefon.

Förvarades i förråd

Den konstintresserade 75-åringen, som i sin tur påstår att han hittade tavlorna vid en återvinningsstation, förvarade först målningarna i en förrådslokal på Trossö innan de skulle säljas vidare.

Han säger i förhör att han inte förstod att konsten var stulen.

– Folk lämnar ofta värdefulla föremål vid återvinningen, så det var inget jag tänkte på.

En polis som vittnar uppger dock att 75-åringen, några dagar före inbrottet, uppmärksammats när han länge stod och tittade in i galleriets skyltfönster.

Se när SVT besökte Rolf Bardå efter stölden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.