Tjuvarna stal bland annat tre namnbrickor från askgravplatsen. Foto: Jesper Olsson

Tjuvar härjar på kyrkogårdar

Uppdaterad
Publicerad

Ett tjugotal gravar i Sölvesborg har utsatts för stöld. Under den senaste veckan har ljuslyktor, bronsfåglar och namnbrickor har försvunnit.

– Det är fruktansvärt. Man bli upprörd, säger kyrkogårdsföreståndare Anders Stensson. Han säger att han aldrig under sina 39 år som anställd har upplevt något liknande. Stölderna upptäcktes under torsdagsmorgonen. Prydnadsfåglar av brons, ljuslyktor och namnbrickor från askgravplatsen har plockats bort. Totalt är det ett tjugotal gravar på Kapellkyrkogården och Östra kyrkogården som utsatts för stöld.

– De är ju av blandmetall så de är inte så mycket värda hos en skrothandlare, men till exempel namnbrickorna måste beställas från Tyskland och kostar 4 000 kronor, så de blir dyra att ersätta, säger Anders Stensson.

Han har kontaktat gravrättsinnehavarna till de gravar som har utsatts.

– De är ledsna och förbannade över att det finns människor som kan göra så här, säger han.

”Omöjligt att förhindra”

Även polisen har kontaktats, men eftersom det inte finns några direkta spår efter tjuvarna så har Anders Stensson inga förhoppningar om att få tillbaka det som har stulits.

– Nej, det skulle vara om någon schyst skrothandlare skulle lämna tillbaka det, säger han.

Hur ska ni förhindra att det sker igen?

– Det finns inte en möjlighet att förhindra det. Det är så lätt att gömma sig på en kyrkogård. Det skulle behövas vakter hela tiden, säger Anders Stensson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer