Det var i oktober 2016 som mannen bjöd med flickvännen till skyddsobjektet. Foto: SVT

Bjöd in flickvännen till skyddsobjekt – frias

Uppdaterad
Publicerad

En försvarsanställd man i Blekinge förlorade jobbet efter att ha tagit med sin flickvän till det skyddsobjekt där han arbetade. Nu frias paret från grovt olaga intrång av Blekinge tingsrätt.

Det var i oktober 2016 som den försvarsanställda mannen bjöd med sin flickvän till den anläggning, klassad som skyddsobjekt, där han arbetade. Flickvännen stannade i tre timmar och mannen angav i besöksliggaren att hon också var försvarsanställd – vilket inte var fallet.

Försvarsmakten betraktade det som en allvarlig förseelse och ansåg att skyddsvärd information hade kunnat röjas. Efter händelsen beslutade försvarsmaktens personalansvarsnämnd att säga upp mannen.

Frias av tingsrätten

Både mannen och kvinnan åtalades för grovt olaga intrång vid Blekinge tingsrätt, men friades under onsdagen – snart fem år efter händelsen.

I sin dom slår tingrätten fast att det krävdes en besöksanmälan för att kvinnan skulle ha fått besöka skyddsobjekt, vilket hon saknade, och att besöket således var olovligt.

Men rätten menar samtidigt att det inte går att fastställa att mannen begick gärningen med uppsåt och att han därför ska frias.

Även flickvännen frias eftersom hon varit inbjuden till platsen och inte haft någon anledning att tro att besöket var olagligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.