Skillnaden mellan en mager torsk och en som ätit. Foto: Privat

Extremväder ställer till det för torskodling vid Eriksberg

Publicerad

I odlingskassar vid Eriksbergs naturreservat utanför Karlshamn matas torsk med sill för att undersöka fiskens tillväxt. Men stormar och extremvärme har påverkat projektet och nu vill forskarna flytta torskodlingen för att kunna fortsätta.

I ett och ett halvt år har forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, och yrkesfiskare fött upp vildfångad torsk i odlingskassar vid Eriksbergs naturreservat för att se om fisken kan växa till sig.

Men det har dykt upp problem på vägen och särskilt har vädret ställt till det.

– Först var det en storm i höstas som gjorde att hela odlingen gick sönder och en del fisk gick ur den, säger Glenn Fridh, yrkesfiskare som också arbetar med projektet.

Även förra årets extremvärmen har påverkat projektet. 

– Vi såg explosionsartat ökning av vattentemperaturen och torsken är ju en kallvattenfisk så det dog en del fiskar då, säger Glenn Fridh.

Flyttar odlingen

Många av torskarna som fiskats upp för att matas med sill har även stora problem med levermask. Den äter upp fiskens lever och det är ett allvarligt tecken på parasitangrepp, som SLU nu forskar kring.

På grund av problemen ansöker nu forskarna om att få flytta den väderutsatta odlingen 300 meter och till ett område som inte är så exponerat.

– Man har har ansökt om en plats som ligger mer skyddat för vind så att vi ska kunna göra ett sista försök i höst, säger Glenn Fridh, yrkesfiskare.

Bra tillväxt bland torsken

Men odlingen har också bjudit på överraskningar. Under en tvåmånadersperiod skedde en extrem tillväxt. Många magra torskar åt glupskt av sillen de matades med och ökade 150 procent i vikt, medan andra torskar inte åt alls.

Varför vissa magra torskar inte äter forskar SLU nu också kring och forskarna analyserar om det kan vara levermasken som hämmar vissa torskars tillväxt.

– Syftet med hela projektet är att få torsken att öka i vikt så den kan säljas, den magra torsken är osäljbar, säger Sven-Gunnar Lunneryd som är professor vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Lysekil.

Glenn Fridh, yrkesfiskare. Foto: Stina Sandström/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.