Foto: TT

83-åring lurades på kvarts miljon – pengar hamnade i Olofström

Uppdaterad
Publicerad

Två unga kvinnor i Olofström fick 15 000 kronor swishade till sig, tog ut pengarna – och gav kontanterna till en kompis som skulle föra dem vidare. Pengarna kom från ett bedrägeri där en äldre man lurats på 250 000 kronor av en falsk bankman.

Nu åtalas Blekingetrion för penningtvättsbrott.

I oktober 2018 blev en man i 80-årsåldern i Arvidsjaur uppringd på sin födelsedag av en bankman. Den falska bankmannen sa att någon försökte göra ett uttag på hans konto och att han skulle hjälpa honom.

Senare fick offret veta att 250 000 kronor försvunnit från hans bankkonto och att han blivit lurad.

Pengar skickades vidare

Samma dag i Olofströms kommun fick två unga kvinnor 15 000 kronor swishade till sig av en okänd gärningsman. Det var en bekant som sagt att pengarna skulle föras över till dem och att det var hennes pojkvän i Malmö skulle köpa en bil för 30 000 kronor.

I förhör berättar en av tjejerna att de åkte gemensamt för att ta ut pengarna och att det kändes lite misstänkt och skumt.

Först någon vecka senare fick hon reda på att det handlade om penningtvätt.

Förnekar brott

Den tredje kvinnan, som fick de andra att ta ut pengarna, säger i förhör att hon blev lurad av sin pojkvän och inte heller visste att det handlade om penningtvätt.

Den äldre mannen har sagt i förhör att händelsen har gjort att han känner sig ”lite tom i hjärtat” och blir rädd att svara i telefonen när det ringer från dolt nummer.

Alla tre förnekar brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.