Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
För några veckor sedan pekade prognosen på 2 miljoner kronor minus för Karlshamn kommun, nu är det uppe i 17 miljoner kronor. Något som kommunalråd Per-Ola Mattsson (S) vill få ordning på. Foto: TT och Towe Olsson/SVT

Karlshamns underskott skenar – går nu 17 miljoner back

Publicerad

Karlshamns kommun har fått närmare 30 miljoner kronor i coronastöd från staten. Trots det pekar prognosen på att kommunen kommer att gå back 17 miljoner i år. Det är 37 miljoner kronor sämre än beräknat.

Rivningen av Väggabadets utomhusbassäng, saneringen av Möllebacken, inköp av skyddsmaterial och ökat underskott inom nämnden för arbete och välfärd. Det är de främsta orsakerna till att miljonerna tickar i väg i Karlshamns kommun.

Med bara några veckor kvar av 2020 pekar prognosen mot ett minusresultat på 17 miljoner. Detta trots att kommunen har fått 27 miljoner kronor extra i bidrag från staten för att täcka upp sjuklönekostnader och merkostnader inom hälso- och sjukvård i samband med corona.

Bara för några veckor sedan beräknades minusresultatet ligga på minus två miljoner, nu är det alltså uppe i 17.

Förklaringen är, enligt den politiska ledningen, nya och stora kostnader kopplade till nämnden för arbete och välfärd, bland annat för insatser för missbrukare.

–  Förutom att dra ner på personal och en skattehöjning på 57 öre så ska vi göra effektiviseringar för 29 miljoner kronor under nästkommande år, säger kommunalråd Per-Ola Mattsson (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer