Närmare 140 ton kalk om dagen släpps ut. Foto: SVT

Se när helikoptern släpper kalk över försurat landskap

Uppdaterad
Publicerad

Trots intensiv kalkning är Blekinge ett försurat landskap. Det finns stor risk att Naturvårdsverkets miljökvalitetsmål inte kan uppnås.

Arbetet med att sprida kalk över sjöar och surmarker i Blekinge pågår för fullt, totalt ska 4000 ton spridas i år. Den omfattande åtgärden kommer, trots att det sura nedfallet minskat, inte att hjälpa hela vägen fram.

– Utsläppskällorna ligger i Europa och när kolkraftverken lades ned förbättrades läget under flera år, säger Roger Johnsson, från avdelningen för kunskapsuppbyggnad på länsstyrelsen.

Sämre igen

Men den tidigare förbättringen har bromsats in, vilket gör att miljökvalitetsmålen från Naturvårdsverket troligtvis inte kommer att uppnås.

– Utsläppen ligger dels kvar i markerna och läcker ut. Sedan finns det andra utsläppskällor som biltrafik, båttrafik och industrier, säger Roger Johnsson.

En intensiv kalkning under 90-talet ledde till att skog och sjöar återhämtade sig. Men att nu situationen förändrats medför stora risker.

”Kräftor kan inte bilda skal”

– Det är främst ett problem för fiskar och växter i vattendragen och sjöarna. Arter kan slås ut, kräftor kan inte bilda sina skal och musslorna får problem, säger Roger Johnsson.

Jonas de Neergaard och hans kollegor, som utför arbetet med att sprida kalk över skog och sjöar, menar att det årligen är ett omfattande arbete. När SVT Nyheter Blekinge följer med arbetslaget är det trakterna kring Hallabro som betas av.

– Under den här tiden på året gör vi ungefär 120 till 140 vändor om dagen och det är ett ton i varje vända. Så det blir närmare 140 ton kalk om dagen som släpps ut, säger Jonas de Neergaard.

Trots att situationen är sämre i dag jämfört med tidigare år finns det en positiv tro hos länsstyrelsen.

– Det arbetas mycket med utsläppen från bil- och båttrafik, så vi hoppas på en fortsatt minskning, säger Roger Johnsson.

Se hela inslaget här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.