Jörgen Martinsson är nygammal vd för Svensk Mink. Den största delen av pälsen exporteras till Kina och Ryssland. Foto: SVT och TT

Trots hoten – nu är Jörgen Martinsson tillbaka i minkbranschen

Uppdaterad
Publicerad

Det dröjde inte länge efter att Sölvesborgsprofilen Jörgen Martinsson återträdde som vd för Svensk Mink innan hoten och trakasserierna började komma. På bara en kväll mottog han nära tusen samtal och meddelanden från dolt nummer – men det är inget han låter sig påverkas av.

Minkbranschen har varit särskilt utsatt för hot och trakasserier från djurrättsaktivister. Det är något som Jörgen Martinsson är väl medveten om efter att ha varit vd för branschorganisationen Svensk Mink mellan 2006 och 2011. Trots det tvekade han inte när han fick frågan om att återvända till posten.

– Jag har näringen i blodet, så det var ett ganska enkelt beslut. Jag vet såklart att det är en utsatt position, men jag fokuserar inte så mycket på det utan ser till att jobba för de svenska minkbönderna och att deras verksamhet ska gå så bra som möjligt.

Sölvesborg

När Jörgen Martinsson slutade som vd för Svensk Mink 2011 fanns det 75 minkfarmer i Sverige, som årligen födde upp runt en miljon minkar. När han nu återinträder på posten är det bara 50 farmer kvar, och antalet minkar är nere på 650 000.

– Det är en förändrad bransch. Tittar man på världsmarknaden så toppade den för några år sedan och nu har den gått ner. Men det vänder alltid tillbaka och jag är övertygad om att minkbranschen kommer leva kvar i Sverige om 50 år.

I Sverige finns i dag 50 minkfarmar som föder upp runt 650 000 minkar årligen. De flesta finns på Listerlandet i Sölvesborg, men också i trakterna runt Skaraborg. Foto: SVT

”Lyssnar inte på djurrättsaktivister”

Företrädaren på posten, Johan Dalén, slutade i våras för andra uppdrag. Under sin tid som vd fick han bland annat bilen, huset och brevlådan vandaliserad av djurrättsaktivister, enligt uppgifter från djurrättsaktivisternas hemsidor – något som han inte har velat kommentera i media.

– Det är en verklighet vi lever i. Det finns ett antal personer som inte respekterar de demokratiska spelreglerna, utan tar till olagliga metoder. Men man ska varken överdriva eller underdriva det, säger Jörgen Martinsson.

Frånsett deras metoder, hur ser du på kritiken?

– Kritik ska vi alltid ta till oss, men då gör vi det från personer och myndigheter som har erfarenhet och kunskap om näringen. Inte från djurrättsaktivister. Vi för vår dialog med myndigheter, utbildad personal, djurskyddsinspektörer och veterinärer.

Är minkbranschen en oetisk bransch?

– Nej, absolut inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sölvesborg

Mer i ämnet