Foto: SVT

Efter konkursen: gamla skulder kan drabba skattebetalarna

Publicerad

Trots att den ekonomiskt pressade Folkets husföreningen på Panncentralen i Kungsmarken ansöker om konkurs kan det bli aktuellt med nya återkrav.

Om skulderna inte kan betalas riskerar skattebetalarna att få stå för notan.

Efter att Panncentralen har varit tillfälligt stängd under flera månader, fattade föreningens medlemmar förra veckan beslut om att avveckla verksamheten helt och ansöka om konkurs.

Bakgrunden är långvariga ekonomiska problem och enligt föreningens företrädare har också SVT:s granskning av föreningen lett till att ingen längre vill ingå i styrelsen.

Granskningen av Panncentralen

”Kommer ställas mot konkursboet”

Den statliga myndigheten Boverket – som efter SVT:s avslöjande startade en utredning för att se vad ett bidrag på över 1,5 miljoner använts till – går vidare med sin granskning.

– Om utredningen visar att Boverket har krav mot föreningen kommer dessa att ställas mot konkursboet, säger Per Lindkvist, enhetschef på Boverket.

Boverket har betalat ut flera bidrag till föreningen sedan 2016: totalt runt 2,5 miljoner till arbetet att förvandla Panncentralen till en allmän samlingslokal.

– Huvudregeln är att om lokalen upphör att vara en allmän samlingslokal inom tio från att bidraget beviljades är föreningen återbetalningsskyldig. Vi har inte tagit ställning till hur vi ska agera i den frågan, säger Per Lindkvist.

Återkrav på 260 000 kronor

Sedan tidigare har även Karlskrona kommun ett återkrav på 260 000 kronor från föreningen, för ett beviljat bidrag mot segregation som användes felaktigt – bland annat sophämtning och att betala hyran.

Beskedet från kommunen är i dag att kravet kvarstår.

Kan föreningen inte betala tillbaka pengarna faller skulden tillbaka på fordringsägarna – det vill säga skattebetalarna.

Lokalen i Kungsmarken

Vad som händer med lokalen i Kungsmarken är oklart då Affärsverken, som äger fastigheten, i dagsläget inte har några planer på att hyra ut lokalen till något annat.

Enligt hyresavtalet gäller sex månaders uppsägningstid, men om det kommunala bolaget kommer att kräva fler hyresbetalningar från föreningen är ännu inte beslutat.

Se en sammanfattning av SVT:s granskning av Panncentralen:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskningen av Panncentralen

Mer i ämnet