• Viktigt meddelande:

    Det brinner i området mellan Bonäs, Kumbelnäs och Musisjön. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört. Läs mer här

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Elina Gustafsson (S) ordförande i Kultur- och fritidsnämnden i Karlskrona kommun. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Trots konkursen: ”Panncentralen måste betala tillbaka”

Publicerad

Trots att Panncentralen försatts i konkurs, kvarstår kommunens återkrav på 260 000 kronor. Det är viktigt att dessa pengar betalas tillbaka, menar kultur- och fritidsnämndens ordförande.

– Att skulder betalas tillbaka är en grundprincip för mig, säger Elina Gustafsson (S).

Karlskrona kommun har ett återkrav på 260 000 kronor från Folkets husföreningen på Panncentralen, för ett beviljat bidrag mot segregation som användes felaktigt – bland annat sophämtning och att betala hyran.

Beskedet från kommunen är att kravet kvarstår, efter att verksamheten har försatts i konkurs.

– Det är upp till en konkursförvaltare att se vilka tillgångar som finns och hur möjligheten är att betala tillbaka. Men att skulder betalas tillbaka är en grundprincip för mig, säger Elina Gustafsson (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Hårdare kontroll av bidrag

Nu väntar hårdare kontroller av kommunens arrangemangsbidrag. Förslaget som behandlades i kultur- och fritidsnämnden under tisdagen handlade om att införa stickprovskontroller med granskning under projektens gång, samt att bidragen alltid ska återredovisas till nämnden.

– När man ansöker om projektmedel hos kommunen är det viktigt att det går rätt till. Vi måste veta vad pengarna går till, både för kommunen och för skattebetalarnas skull.

Kan Panncentralen inte betala tillbaka pengarna faller skulden tillbaka på fordringsägarna – och slutligen skattebetalarna.

– Jag har respekt för att människor inte är nöjda med den här granskningen. Men när det handlar om skattepengar måste vi se att det går rätt till.

Hör mer av Elina Gustafsson (S) i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Granskningen av Panncentralen

Mer i ämnet