Efter SVT:s granskning är litteraturfestens framtid osäker. ”Det är klart att det inte är bra för varumärket Bok och hav”, säger nye ordföranden Marcus Sandekjer. Foto: SVT

Trots kritiken – omdiskuterad bokfestival återuppstår

Uppdaterad
Publicerad

Trots anklagelser om jäv, dolda kostnader och ett för smalt utbud återuppstår litteraturfestivalen Bok och hav efter två års uppehåll i Karlskrona i maj.

Men den nya styrelsen har tänkt om:

Bokfesten ska nå en bred publik – och sätter barnen i fokus.

Efter SVT Nyheter Blekinges granskning av bland annat dolda kostnader och jävsförhållanden kopplade till litteraturfestivalen var varumärket, enligt föreningens ordförande Marcus Sandekjer, ”skadat” och framtiden länge oviss.

– Det är tråkigt när det inte fungerar, sa han till SVT i en intervju i oktober förra året.

SVT granskar Bok och Hav

Men nu har föreningen bestämt sig: efter två års pandemipaus blir det en Bok och hav-festival i maj i år.

Temat är ”överlevnad”.

Festivalen, som tidigare fått kritik för sitt smala program, ska nu breddas och göras folklig.

Detaljerna presenteras på en presskonferens under torsdagen.

”Vi vill verkligen understryka att detta är alla bokintresserades festival och att den måste göras av många tillsammans! Det är alltså inte en liten styrelses festival”, skriver Marcus Sandekjer i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Bok och Hav

Mer i ämnet