Foto: SVT

Trots majoritet emot – ja till höjda patientavgifter i regionstyrelsen

Uppdaterad
Publicerad

Trots att en majoritet av ledamöterna i Regionstyrelsen säger nej till höja patientavgifter i primärvården blev beslutet att införa just detta. Alliansens förslag ställdes mot Sverigedemokraternas och vann då majoritet under sammanträdet i eftermiddags.

Totalt innehåller förslaget till patientavgifter för 2020 tio punkter. Bland annat att införa en enhetstaxa på 300 kronor och att avgiftsbelägga besök hos sjuksköterska och undersköterska i primärvården. Dessa punkter var samtliga oppositionspartier, alltså Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet emot. Trots det fick alliansen igenom förslaget.

När det var tid för omröstning ville Socialdemokraterna att styrelsen skulle rösta om varje punkt i förslaget för sig. Men styrelsens ordförande Lennarth Förberg (M) hävdade att förslagen skulle röstas om i klump.

– Det var mest praktiskt, säger han.

– Så kommer det inte att få gå till under regionfullmäktige, menar Christina Mattsson (S), gruppledare för Socialdemokraterna i regionen.

”Oskickligt att trixa på det sättet”

Resultatet blev att Alliansen röstade fram Sverigedemokraternas förslag som motförslag och eftersom Socialdemokraterna och Vänsterpartiet då lade ned sina röster blev det ja till avgiftshöjningar.

– Jag tyckte det var oskickligt att trixa på det sättet, säger Christine Mattsson (S).

– Jag kan förstå om de är missnöjda eftersom de förlorade. Däremot tycker jag det är orättvist att kalla det för lurigt, för det var helt öppet. Jag är mycket noga med att jämka när det går. Men här fanns det inget förslag som vi kunde jämka med för det var tre helt olika förslag.

Frågan om avgifterna avgörs definitivt först när regionfullmäktige avhandlat den i början av november.

.

Lennarth Förberg (M) Foto: Pressbild / SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.