Peter Janson, chefläkare Region Blekinge. Foto: Jennifer Alm/SVT

Trots pressad vård – Blekinges hjälpinsats till övriga landet fortsätter

Publicerad

Ju längre pandemin pågår, desto mer ökar pressen på vården. Men samtidigt som läget är ansträngt fortsätter Blekinge att hjälpa andra hårt drabbade regioner med covidvård.

Region Blekinge hade redan tidigare ett tufft personalläge som gjorde det svårt att hålla tillräckligt många vårdplatser öppna. Pandemin har förvärrat problemen ytterligare.

– Vi har en ansträngd situation vad gäller vårdplatser på sjukhuset och det är inte bara kopplat till covid-19, säger Peter Janson, chefsläkare Region Blekinge.

”Dragit ett tungt lass”

Samtidigt som coronapandemin pressar vården fortsätter Blekinge ändå att hjälpa andra hårt drabbade regioner med covidvård. Det handlar både om att man skickat personal till andra regioner och att man tagit emot utomläns patienter för intensivvård på Blekingesjukhuset.

– Under hela pandemin har Region Blekinge dragit ett tungt lass i förhållande till vår storlek. Och vi har också nu en patient på intensivvårdsavdelningen som kommer från en annan region, säger Peter Janson.

Varför hjälper Blekinge till på det här sättet när vården här redan är ansträngd?

– Det här är en gemensam solidaritetsöverenskommelse som finns i landet, säger Peter Janson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.