Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mikael Vessin är platschef på Volvo Cars i Olofström. Foto: TT/SVT

Trots stoppet – Volvo i Olofström fortsätter produktionen

Uppdaterad
Publicerad

Volvo Cars har stoppat produktionen i Sverige – men fabriken i Olofström fortsätter att hålla igång. Det beslutet fattades under måndagen.
– Vi kommer att se över vecka för vecka, berättar platschef Mikael Vessin.

Volvo Cars har sett över produktionsplanen och fattat beslut för fabriken i Olofström. Man kommer inte att stänga fabriken på torsdag som man gör i Torslanda.

Delar av fabriken öppna

– Baserat på att vi har kunder i Kina, så kommer delar av fabriken fortsatt vara öppen torsdag och fredag den här veckan, så ser det ut just nu, säger Mikael Vessin som är platschef på Volvo Cars i Olofström.

Bland annat verktygstillverkningen för kommande projekt kommer att vara igång denna veckan.

– Vi får ta detta vecka för vecka, vi fattar beslut varje fredag om våra medarbetares närvaro kommande vecka. Så kommer vi att få fortätta jobba hela kvartal två egentligen.

Vilket beslut som kommer att fattas varje fredag baseras på vilket behov som finns hos kunderna och hur materialtillgången ser ut, beroende på vad som händer i Europa. Men också hur hälsan ser ut hos medarbetarna.

– Jag hade önskat att jag hade kunnat säga flera månader i förväg, vilka dagar man ska jobba. Tyvärr är jag inte i den situationen att jag kan göra det idag, säger Mikael Vessin.

Drar ner på allas lön

Företaget har beslutat att dra av sex procent av samtliga av Volvos 2 800 anställdas bruttolön. Det gäller alla medarbetare oavsett position. Avtalet gäller till och med den 25 september, men tiden kan kortas beroende på utvecklingen.

– Det har faktiskt bara hörts positiva röster om detta. Alla vet att alternativet är varsel, menar Björn Olsson som är ordförande i Verkstadsklubben IF Metall i Olofström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Blekinge

Mer i ämnet