Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tuffare ekonomi väntar i flera Blekingekommuner Foto: TT/SVT

Tuffare ekonomi väntar i flera Blekingekommuner

Publicerad

Både Ronneby och Karlshamn väntas gå back i årets budget – samtidigt förbereder sig kommunerna i Blekinge på ett ekonomiskt kärvt 2020.
– Det blir tufft. Vi håller på att se över varje verksamhet, säger Bo-Inge Nilsson, ekonomichef i Sölvesborgs kommun.

I en ny rapport meddelade Sveriges kommuner och landsting, SKL, i dag att ett 90-tal kommuner av 216 svarande, har uppgett att de väntas gå mot ett underskott 2019. I Blekinge är det Karlshamn och Ronneby som väntas gå back.

– Vi går back nio miljoner men vi har gjort en fantastisk resa. För 2018 hade vi ett underskott på 75 miljoner i verksamheten, säger Per-Ola Mattsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Karlshamn.

I Ronneby som förväntas gå mot ett underskott på 18 miljoner har flera sparförslag lagts fram som redan skapat reaktioner, allt från besparingar på planteringar och julgranar till nedläggningen av kulturskolan.

– Budgetarbetet pågår och det finns många förslag, så det är svårt att i dag säga hur det blir, säger Johan Sjögren, ekonomichef.

Besparingar 2020

På enkätfrågor i SKL:s rapport svarade fyra av fem ekonomichefer att 2020 ser ut att bli ännu tuffare ekonomiskt, något som kommunerna i Blekinge också vittnar om. Flera kommuner ser över sina verksamheter för att sänka kostnaderna.

– Löneökningen har vi råd med, men inte några större satsningar, säger Bo-Inge Nilsson, ekonomichef på Sölvesborgs kommun.

I Karlskrona har flera verksamheter sett över sin ekonomi, bland annat socialförvaltningen som arbetar med ett åtgärdsprogram för att spara pengar.

– Vi arbetar redan med att sänka kostnaderna och försöker se hur vi kan jobba på ett smartare sätt. Nu ser vi till exempel över våra lokaler, säger Sandra Bizzozero (S), kommunstyrelsens ordförande i Karlskrona.

Ingen skattehöjning

Morgan Bengtsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Olofström säger att nästa års ekonomi inte oroar just nu men att det gäller att hushålla med pengarna.

– Det gäller att lyfta och vrida på varenda sten. Vi får se över vad vi måste göra nu, och vad vi kan vänta med, säger Morgan Bengtsson.

I ett 20-tal kommuner och i fyra regioner väntas en skattehöjning nästa år, enligt SKLs rapport, men det är inget som planeras i någon kommun i Blekinge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer