Mohammed Noori och hans fosterhemsmamma Kerstin Holmgren utanför Migrationsverket. Foto: SVT

Tunga S-röster höjs mot afghan-utvisningar

I går fick Mohammed Noori ta emot diplom som mönsterelev på sin skola. I dag fick han ett definitivt utvisningsbeslut till Afghanistan. Nu höjs flera tunga socialdemokratiska röster för att stoppa utvisningarna till det krigsdrabbade landet.

SVT Nyheter Blekinge träffar Mohammed Noori innan han ska gå in på Migrationsverket och få besked om när han måste lämna landet för Afghanistan – efter att hans asylansökan nu definitivt avslagits.

– Det första de sa var att ”om ni kan klara er i skolan, kan ni få uppehållstillstånd i Sverige”. Jag har kämpat så mycket för att klara skolan och har fått de betyg som krävs för gymnasiet. Jag har kämpat så mycket för uppehållstillståndet, men jag vet inte vad de tänker, säger Mohammed Noori.

Med sig har han sin fosterhemsmamma, Kerstin Holmgren.

– Det är faktiskt barn det handlar om här. Jag tycker att svensk regering måste ta sitt ansvar, och vänta med att utvisa tills det är lugnare i Afghanistan. Det gör Tyskland och många andra länder – kan inte Sverige göra precis likadant?, undrar Kerstin Holmgren, fosterhemsmamma.

TV: Se hela inslaget här

Går emot partilinjen

Och hon får medhåll av flera tunga socialdemokratiska riksdagsledamöter, som nu går emot partilinjen. En av dom är Magnus Manhammar från Blekinge som vill att varken barn och vuxna ska få skickas tillbaka till Afghanistan.

– Jag tycker personligen att Migrationsverket bör göra ett nytt ställningstagande nu direkt, och det bör även gälla retroaktivt så att de som fått beslut tidigare inte kan utvisas. Situationen i Afghanistan förändras från dag till dag, och varken Migrationsöverdomstolen, Amnesty eller afghanska staten tycker utvisningarna kan fortgå, säger Magnus Manhammar (S), riksdagsledamot.

Måste lämna Sverige

Beskedet som Mohammed Noori fick på mötet i dag var att han måste lämna Sverige innan den 26 juli. Men det beslutet kommer de att försöka överklaga.

– Jag vill inte lämna Sverige och flytta tillbaka, säger Mohammed Noori.

– Jag tänker driva det här till EU-domstolen, säger Kerstin Holmgren.

Migrationsverket säger till SVT Nyheter Blekinge att de noggrant följer utvecklingen i Afghanistan och gör kontinuerligt bedömningar utifrån det som sker i landet.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer