Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas Riksförbund. Foto: Lärarnas Riksförbund

Tungt läge för Karlskronaskolor: ”Lärarbristen är tuff”

Uppdaterad
Publicerad

PISA-undersökningen visar på en förbättring i kunskapsresultaten i Sveriges skolor. Trots det är läget fortfarande ansträngt i bland annat Karlskrona, på grund av lärarbristen.
– Det påverkar det totala klimatet på en skola och tryggheten för både personal och elever, menar Åsa Fahlén.

Ny statistik från Lärarnas Riksförbund visar på att läget är ansträngt i Karlskronas skolor, rapporterar BLT.

Både i Karlskrona och på flera håll i landet råder det en brist på lärare. Även om den senaste PISA-undersökning visar på en förbättring i kunskapsresultaten är den svenska skolan inte uppe i tidigare nivåer, säger Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas Riksförbund.

– Vi har gjort en egen studie genom en undersökning som följt svenska skolelever från årskurs 1 i grundskolan fram till att det är dags att gå ut gymnasiet. En tredjedel tar inte sin gymnasieexamen, det vill säga uppfyller inte den grundläggande behörigheten med godkända betyg för att kunna söka sig vidare, säger hon till BLT.

”Påverkar skolans klimat”

Åsa Fahlén säger att storleken på en klass har en stor betydelse för undervisningen. Men också att det handlar om lärarens möjligheter att förbereda och strukturera lektioner.

– Det påverkar det totala klimatet på en skola och tryggheten för både personal och elever, säger Åsa Fahlén.

Gymnasieläraren Mikael Persson på af Chapmangymnasiet säger att lärarna behöver mer planeringstid för att öka undervisningens kvalité.

– Likvärdigheten mellan skolor i Karlskrona skulle behöva bli bättre. Vi kan se en skola med ett antal planeringstimmar och en annan alldeles i närheten med kanske bara hälften i antal. Förutsättningarna för att göra just det där viktiga för- och efterarbetet till lektionerna skiljer alltför mycket, säger han till BLT.

Statistik från Lärarnas Riksförbund

Visa

Behöriga lärare: Karlskrona: 76,6 procent, i landet: 82,7 procent

Elever per lärare (grundsärskolan): Karlskrona: 6,4 i landet: 3,9

Elever per lärare (grundskolan): Karlskrona: 12,0 i landet: 11,9

Elever per lärare (särskolegymnasiet): Karlskrona: 9,3 i landet 3,7

Elever per lärare (gymnasiet) Karlskrona: 12,3 i landet 11,3

Källa: Svenska Lärarförbundet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer