750 turister kommer på besök till Karlskrona under midsommardagen. Foto: Seven Seas Explorer

Turistblekinge på tå för kryssningsbesök

Publicerad

På midsommardagen blir det inte någon vila för personalen på Karlskronas turistattraktioner.
750 amerikanska kryssningsturister besöker staden på midsommardagen för att få guidningar och upplevelser.

Det är kryssningsfartyget Seven Seas Explorer som kommer att lägga sig på redden utanför Karlskrona mellan klockan 10 och 19 på midsommardagen. De 750 amerikanska passagerarna kan då gå i land för att handla eller besöka olika turistattraktioner som till exempel Blekinge museum eller Marinmuseum.

Hytter för halv miljon

– Det som gör detta besök så speciellt är att det är ett av världens nyaste och lyxigaste kryssningsfartyg. De billigaste hytterna kosta 100 000 kronor och det dyraste en halv miljon. Det är med andra ord väldigt köpstarka passagerare som kommer hit, berättar Malin Hagberg Andersson, kryssningsansvarig på Visit Karlskrona.

Karlskrona är det sista stoppet på kryssningen som började i South Hampton i Storbritannien och avslutas i Köpenhamn i Danmark där amerikanerna tar flyget hem.

Besökarna kommer också att vandra på Björkholmen och Brändaholm i Karlskrona.

För att detta ska vara möjligt så går cirka hundra turistguider, busschaufförer och skeppare in i tjänst på midsommardagen.

Kungligt mottagande

– Ja, det är ett tufft program och det blir en intensiv men rolig dag. Det är 23 grupper som ska tas om hand i olika program. Men vi har gjort oss kända för att vi är bra på det, det är därför de kommer. Tidigare resenärer har varit väldigt nöjda och beskrivit det som att de får ett kungligt mottagande i Karlskrona, berättar Malin Hagberg Andersson.

Detta är det tredje kryssningsbesöket av sex under sommaren i Karlskrona.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer