– De mår ofta dåligt, inte minst nu i sommarlovstider när kompisar gör saker som man kanske inte har råd med, säger Tina Häggmark på Kronofogden. Foto: TT

Tusentals barn i Blekinge lever i familj med skulder

Publicerad

Två och ett halvt tusen barn i Blekinge lever i en familj med skuldproblem, visar ny statistik från Kronofogden. Värst är det i Sölvesborg, där mer än var tionde barn har åtminstone en förälder med skulder hos Kronofogden. 

Ellen Hedlund sitter ofta i telefon och talar med barn som är oroliga för familjens ekonomi. Som kurator på Bris, Barnens rätt i samhället, är det en del av jobbet att möta barn i familjer där skuldsättning är ett stort problem. Till Bris kan de höra av sig anonymt.

– Det många av barnen pratar om är känslan av att vara helt ensam, säger Ellen Hedlund.

”Ensammast i världen”

Barnen känner ofta ansvar och skam för hur familjen har det, men har inte särskilt många att prata med om det de går igenom, berättar hon. Men trots känslan av ensamhet är det många barn som har det så. 

Kronofogden har undersökt hur många barn som lever i familjer med skuldproblem. Rapporten visar att 183 000 barn i hela landet, eller var tolfte svenskt barn, har åtminstone en förälder som har skulder hos Kronofogden eller pågående skuldsanering.

Tina Häggmark på Kronofogden tycker att det är 183 000 för många. 

– De mår ofta dåligt, inte minst nu i sommarlovstider när kompisar gör saker som man kanske inte har råd med. Då är det lätt att känna sig ensammast i världen, säger hon.

Sölvesborg mest drabbat

Blekinge ligger nära det snitt som gäller för hela landet men det varierar mellan de enskilda kommunerna. I Karlskrona lever knappt sju procent av barnen i familjer med skuldproblem, medan i Sölvesborg är det drygt elva procent. Det betyder att problemet berör mer än var tionde barn i Sölvesborg.

Sedan några år samarbetar Kronofogden med Bris för att stötta barn som är oroliga över familjens ekonomi. Det finns en hjälplinje via telefon och det går också att chatta via deras sajt.

– Vi lyssnar och försöker säga till dem att de inte är ensamma, säger Ellen Hedlund. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.