Bild från anläggningen i Fur efter att lokalerna tömdes i mars 2017. Foto: Privat

Lång väntan på ersättning för sönderslagna boenden

Uppdaterad
Publicerad

Slitna och vandaliserade lokaler är vad som lämnades kvar när flyktingboendet i Fur tömdes i mars 2017. Men fortfarande väntar den tidigare ägaren på ersättning från Migrationsverket.

När boendet stängde 2017 gjorde Migrationsverket en inspektion och Anders Nordin har krävt 4,3 miljoner i ersättning för de renoveringsbehov som uppstått.

– Våra lokaler ser bedrövliga ut. Det har snart gått två år sedan den första byggnaden var utflyttad och de har fortfarande inte haft någon dialog om hur de vill ersätta oss, säger Anders Nordin.

Tre år efter flyktingvågen

”Handlar om miljardbelopp”

Skadegörelse och vandalism är ett utbrett problem på många av landets tidigare flyktingboenden, enligt företagaren Bert Karlsson, som totalt hade 50 anläggningar.

– Fönsterrutor och väggar måste lagas och golv måste bytas, men Migrationsverkets ersättningsnivåer är för låga. Om fastighetsägaren inte blir ordentligt ersatt så kommer det att inledas processer. Det handlar om skadegörelse för miljardbelopp över hela landet.

Bert Karlsson menar dock att alla anmälda skador måste jämföras med den dokumentation som gjordes i samband med att lokalerna togs i bruk som flyktingboende.

– Det finns exempel på fastighetsägare som tagit i för mycket. Och då blir det fel åt andra hållet.

Över tusen återställningskrav

Migrationsverket skriver i ett mejl till SVT att det har kommit in 1100 återställningskrav, varav 400 är avslutade och att det stora antalet ersättningsanspråk påverkar handläggningstiderna.

I det specifika ärendet med boendena i Fur skriver Migrationsverket att de har informerat leverantören om varför handläggningen drar ut på tiden och att ärendena hanteras i turordning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tre år efter flyktingvågen

Mer i ämnet