Foto: Stena Line

Två nya färjor till Polenlinjen – ökar kapacitet med 30 procent

Uppdaterad
Publicerad

Nästa år sjösätter Stena Line två nya färjor på linjen mellan Karlskrona och Gdynia. Det innebär att fraktkapaciteten ökar med 30 procent.

I över 25 år har Stena Line bedrivit färjeverksamhet mellan Karlskrona och Gdynia, och i dag går närmare 2 000 avgångar mellan de båda städerna per år.

Nu meddelar färjerederiet att man sjösätter två nya färjor nästa år, med kapacitet för 970 passagerare och nästan 3 000 längdmeter frakt- och bildäck, vilket innebär att fraktkapaciteten ökar med 30 procent.

222 meter långa färjor

Det handlar om de 222 meter långa färjorna Stena Scandica, som beräknas börja trafikera linjen under nästa sommaren, och Stena Baltica, som ska vara på plats sex månader senare.

Färjorna kommer att ersätta en eller två av de färjor som trafikerar sträckan i dag.

Satsningen välkomnas av Karlskrona kommun.

– Det är oerhört glädjande att Stena Line väljer att expandera i Karlskrona. Det här skapar goda möjligheter till fler arbetstillfällen och ökad tillväxt i Karlskrona. Dessutom stärker det vår roll som ett nav i Östersjöregionen, säger Sandra Bizzozero kommunstyrelsens ordförande.

Etablering i Karlshamns hamnområde

Under måndagen kom även beskedet att rederi- och logistikbolaget DFDS ska bygga ett nytt logistikcenter i Stillerydsområdet i Karlshamn.

Etableringen är den största på många år i Karlshamn. Fastigheten som ska byggas i hamnområdet är tänkt att vara på 23 000 kvadratmeter och det totala markområde som kommunen sålt är 57 500 kvadratmeter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer