Foto: SVT

Två tjänstemän inom landstinget polisanmäls

Uppdaterad
Publicerad

Två tjänstemän inom Landstinget Blekinge har polisanmälts för tjänstefel. Detta efter SVT Nyheter Blekinges granskning av bygget av det nya lagret i Nättraby.

Kristdemokraterna i Karlskrona har polisanmält två tjänstemän för tjänstefel i samband med nybygget av lagerlokalen i Nättraby.

– Jag vill att polisen utreder om det begåtts något fel när tjänstemännen inte har följt landstingsstyrelsens beslut, säger Pelle Nordensson, sekreterare för Kristdemokraterna i Karlskrona.

De nya lokalerna håller just nu på att byggas vid E22:an i Nättraby och ska husera ett materiallager för Landstinget Blekinge och Region Kronoberg. Det har riktats stark kritik mot placeringen av bygget.

När landstingsstyrelsen för ett år sedan fattade beslut om att flytta lagret fanns en tom, redan befintlig lokal i tankarna men nu är lagret alltså istället på väg till en helt nybyggd lokal. Det är här det gått snett enligt Pelle Nordensson.  

– Som politiker är jag häpen. Såvitt jag förstår finns inget mandat till något beslut och det rör sig om mycket pengar. Det är en stor sak att flytta en logistiklokal och detta är häpnandsväckande, säger Pelle Nordensson.

Uttryckte oro i mail

Tidigare i veckan avslöjades även att förvaltningschefen skrivit ett mail till den ansvarige på byggföretaget och uttryckt uppgivenhet för skenande kostnader men att notan sänkts innan avtalet skrevs.

Men förvaltningschefen, Per Johansson, på Landstingsservice har även tidigare sagt att de gjorde bedömningen att det är ett regelrätt hyresavtal och att det inte krävdes någon offentlig upphandling.

– Vi har haft ett antal olika alternativ i den här processen, och vi har alltid varit tydliga om att tanken som fanns med bruket inte alls var klar på något sätt, enligt de uppgifter jag har fått till mig. Det alternativet vi fastnade för nu är det vi tyckte passade bäst för verksamheten.

I en kommentar till SVT Nyheter Blekinge säger en av de tjänstemän som nu polisanmälts att de inte anser att de begått något tjänstefel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Region Blekinges lageraffär

Mer i ämnet