Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Tvååring fick ingen ambulans – förälder fick köra till akuten

Publicerad

Den tvåårige pojken hade andningssvårigheter, men fick ingen ambulans. Istället tvingades föräldern transportera barnet i egen bil till akuten.

Läkaren beställde ingen ambulans till den tvåårige pojken, vilket nu kritiseras och anmäls till Inspektionen för vård och omsorg.

Det var när den tvåårige pojken, med tidigare känd astma, fick svåra problem med andningen och tillsammans med förälder uppsökte jourcentralen, som de blev hänvisade till akutmottagningen. Men någon ambulans gavs inte, trots att pojken hade låg nivå av syre i blodet.

Istället fick föräldern remissen till akuten i handen och förväntades istället transportera barnet i egen bil utan övervakning till akutmottagningen.

Att läkaren valde att göra på det här sättet bedöms ha medfört att pojken varit utsatt för en risk för allvarlig vårdskada. Landstinget Blekinge anmäler därför det inträffade till Inspektionen för vård och omsorg enligt lex Maria.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer