Tydligt SD-stöd för alliansen

Publicerad

Det är fördel Roger Fredriksson (M) i den pågående kampen om makten i Ronneby. Allt tyder på att Ronnebyalliansen sitter kvar – med stöd av Sverigedemokraterna.

Det har sedan valnatten varit oklart vilken politisk konstellation som ska styra Ronneby de kommande fyra åren. Nuvarande kommunalrådet Roger Fredriksson (M) var tidigt ute och slog fast att han avsåg sitta kvar – trots flera förlorade mandat. Några veckor senare kontrade oppositionsrådet Malin Norfall (S) med ett presentera en rödgrön koalition – tre mandat starkare än den borgerliga Ronnebyalliansen.

Men då inte något av blocken på egen hand lyckats skapa ett majoritetsalternativ var det när fullmäktige samlades i går kväll upp till Sverigedemokraterna – med åtta mandat – att avgöra inriktning.

Partiets företrädare har i veckan varit hemlighetsfulla om var stödet skulle falla, men när ordförande i fullmäktige skulle utses i går ställde sig SD bakom alliansens kandidat.

Därmed kunde Nils Ingmar Thorell (FP) utses till uppdraget.

Och Roger Fredriksson är i dag öppen om att han helt förlitar sig på fortsatt stöd från Sverigedemokraterna.

– Vi har tittat tillbaka i tiden och sett att SD inte vid något tillfälle röstat emot det styrande alternativet. Det har vi naturligtvis vägt in i våra beräkningar. Det har visat sig att SD är mer benägna att stödja våra förslag, säger han.

Först i november står det dock klart vem av de två huvudkandidaterna Roger Fredriksson och Malin Norfall som blir ordförande i kommunstyrelsen.

Malin Norfall tycks bli den som, trors valresultatet, får fortsätta i opposition.

– Nu har vi i alla fall fått ett tydligt besked från Ronnebyalliansen och från Sverigedemokraterna, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer