Ukrainska kvinnorna flydde till Ronneby: ”Mår bättre i dag”

Uppdaterad
Publicerad

Neyla Leonidova är en av de kvinnor från Ukraina som flytt till Sverige med sina barn. I måndags flyttade de in hos en person i Ronneby, som låter dem bo där tills vidare.

Det är inte första gången som Neyla Leonidova tvingas fly. Redan 2014 fick hon till följd av Krimkrisen lämna sin hemstad i Donetsk-regionen och flytta till Charkiv, Ukrainas näst största stad, som drabbats hårt av Rysslands invasion.

I måndags anlände Neyla Leonidova och Elena Aloshyna tillsammans med tre andra ukrainska kvinnor och sina barn till Ronneby, där de nu ska få bo tills vidare. De känner sig äntligen trygga och ska nu försöka hitta en vardag – så lik den där hemma som möjligt.

– Jag mår bättre i dag, men att det är svårt att vänja sig vid att det inte är någon som skjuter i närheten, säger Neyla Leonidova.

”Lever du?”

De har fortfarande vänner kvar i Ukraina som de är oroliga för. Neyla tittar hela tiden på nyheterna för att få reda på vad som händer och hur hennes vänner har det.

– Varje dag hör jag av mig till dem och den första frågan är alltid “lever du?”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.