Erik Drottman (i blå skjorta) tar strid för ny förbundsledning. Foto: Andrea Harrtoft

Ung Vänster Blekinge vill avsätta ledningen

Uppdaterad
Publicerad

Ung Vänster i Blekinge är ett av flera distrikt som kräver att den nuvarande förbundsledningen avgår.

I stället vill Blekinge se en numera utesluten medlem som ny ordförande – Markus Allard i Örebro.

Sprickan inom Vänsterpartiets ungdomsförbund är djup. Och i den opposition mot sittande förbundsledning är Blekinge ett av de distrikt som driver på för en förändring. Bakgrunden är att Blekinges unga vänsterpartister tycker att Örebros tidigare ordförande Markus Allard utsatts för en orättfärdig behandling av både partiets och ungdomsförbundets ledning.

Allard uteslöts sedan han i sociala medier uttryckt stöd för den utomparlamentariska vänsterorganisationen Revolutionära Fronten (RF).

Turbulensen i Vänsterpartiet

– Förbundsledningens agerande mot både Markus och andra medlemmar som sagt vad de tycker liknar Stalins utrensningar. Tycker man något som inte delas av ledningen blir man uppringd och utskälld. Det kommer jag att bli efter den här intervjun. Kanske blir jag till och med utesluten, säger Erik Drottman, distriktsordförande i Blekinge.

Ung Vänsters förbundssekreterare Hanna Cederin bekräftar att det kan bli ytterligare uteslutningar.

Extrakongress målet

Tillsammans med Ung Vänster-medlemmar i bland annat Södermanland, Västmanland, Östergötland, Uppsala och Örebro arbetar han nu för en extrakongress där syftet är att avsätta hela den nuvarande styrelsen med dess ordförande Stefan Lindborg.  

– Vi har inget som helst förtroende kvar för förbundsstyrelsen. Det som nu krävs är antingen att en tredjedel av distrikten, totalt 21 aktiva, begär en extrakongress eller att en tredjedel av medlemmarna undertecknar ett krav på en sådan. Jag tror vi har tillräckligt stöd inom någon månad, säger Erik Drottman, som tror att en realistisk tidpunkt för en kongress är någon gång efter valet i höst.

Känslig fråga

Helt klart är att frågan är känslig för ungdomsförbundet som tydligt tagit avstånd från Markus Allards agerande och stöd till Revolutionära Fronten.

Flera av rörelsens medlemmar åtalades nyligen för bland annat misshandel, olaga hot och ofredande.

– Personligen tror jag inte att uteslutningen handlade om att någon stödjer RF, för det är vi många som gör. Markus blev helt enkelt för populär och kanske för mycket vänster. Det får man tydligen inte vara inom Ung Vänster, säger Erik Drottman.

Hur ska ni göra en utesluten medlem till ordförande?

– Kongressen måste först häva beslutet om uteslutning. Sedan kan han tillsättas. Och det ser jag gärna att vi gör.

Vad är din egen inställning till Revolutionära Fronten?

– De är hjältelika. Jag är glad att de finns och skyddar barnfamiljer när inte polisen gör sitt jobb, som i Kärrtorp. Mig veterligen säger våra stadgar ingenting om vilken inställning vi bör ha till antifascistiskt våld.

Om ni lyckas – vad innebär det då för det framtida samarbetet mellan ungdomsförbundet och partiet?

– Bra fråga, som jag inte har något rakt svar på.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turbulensen i Vänsterpartiet

Mer i ämnet