Erla Askmyren och hennes familj var en hårsmån från att träffas av den stora stenbumlingen, som här jämförs med en snusdosa. Foto: Privat

Bilist: ”Vi hade kunnat dö av jättestenen”

Uppdaterad
Publicerad

Erla Askmyren och hennes familj var bara centimetrar från att träffas av en jättebumling från Hinseberget i Karlshamn. Tre ungdomar i 14-17-årsåldern är misstänkta för brott.

När Erla Askmyren och hennes familj kom körandes vid Hinseberget i centrala Karlshamn i måndags uppmärksammade dottern Moa att det var väldigt skräpigt på vägbanan. Moa, som övningskörde, saktade in.

– Hon svänger bilen lite åt sidan och det var riktigt tur. Hade hon inte gjort hade vi träffats av en jättestenbumling som kom från berget, säger Erla Askmyren.

Familjen blir chockad och ringer polisen. De ser att det står ett gäng ungdomar på berget. Men Erla blir inte rädd förrän hon och hennes man återvänder till platsen efter att ha lämnat av den skärrade Moa hemma.

– När vi kommer fram får vi se vad som nästan träffade oss. Stenbumlingen måste ha vägt 20-25 kilo. Hade den träffat oss hade vi kunnat dö. Då blir jag skiträdd, men också riktigt vansinning.

”Hon kommer aldrig köra där igen”

Erla och hennes man tar sig upp på berget och stöter på tre killar, varav två erkänner för dem att det var de som rullat ut och kastat stenar mot bilister. Flera andra bilar har stannat på platsen och en man har fått punktering på sin bil av stenar på vägen.

– Jag tycker det är så sorgligt och bedrövligt att de inte förstår konsekvenserna av att kasta ner stenbumlingar så. Kommunen borde stänga av det där stället så att det inte blir så lättåtkomligt. Det är inte första gången något händer där.

Hur känner du inför att köra där igen?

– Jag tycker det känns obehagligt. Moa hade uppkörning i går, dagen efter händelsen, och då bad hon om att få dispens för att inte köra just på det stället. Hon kommer aldrig köra där igen, säger Erla Askmyren.

De tre pojkarna, 14-17 år, misstänks nu för framkallande av fara för annan och kommer att förhöras, enligt polisen. Två av de är minderåriga och kommer efter utredningen bli ett fall för sociala myndigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.