• Viktigt meddelande:

    Till allmänheten i Lekeberg i Örebro län: Det kommunala dricksvattnet i Fjugesta, Gropen och Kvistbro kan vara förorenat och bör kokas före förtäring. Läs mer

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Martina Sundelin, Sara Raas, Lovisa Lindsten och Mustafa Mohseni. Foto: SVT/Stina Sandström Visa alla (5)
Visa alla (5)

Tio unga sommarjobbade som författare – texterna blir bok

Publicerad

Tio ungdomar i Blekinge hade i år ett lite annorlunda sommarjobb – som författare. Deras texter har nu satts ihop till en samlingsbok som släpps i helgen.

Under tre veckor i sommar fick tio gymnasieungdomar i Blekinge chansen att utveckla sitt skrivande och samtidigt få betalt. De fick då handledning av både författare och journalister för att utveckla sitt skrivande.

– Det var verkligen som att pressen som man kanske har i skolan släppte, och man utvecklades på ett annat sätt i sitt skrivande, säger Lovisa Lindsten.

Sara Raas har skrivit en text om vad lycka innebär för henne och en slags hyllning till sin familj. Foto: SVT/Stina Sandström

Skrivit utdrag ur roman

Nu har texterna som ungdomarna skrivit satts ihop till en samlingsbok och där finns både dikter, romanutdrag och sketcher.

En av författarna är Mustafa Mohseni som har valt utdrag ur sin roman som han håller på att skriva, som handlar om hans resa till Sverige.

– Jag har alltid varit intresserad av att skriva och jag hade planer att skriva en egen bok så när jag fick reda på denna möjligheten ville jag inte missa den. Det är fantastiskt och underbart att vara med i en bok som författare, säger Mustafa Mohseni.

Släpps i helgen

De första 150 exemplaren av samlingsboken kom i slutet av veckan och under lördagen hålls ett release-evenemang i Ronneby där ungdomarna kommer att presentera boken och prata om projektet.

– Jag har skrivit en inledning på en novell som jag faktiskt har skrivit färdigt hemma. Det känns underbart men så konstigt att faktiskt vara med i en bok och ha en text som folk faktiskt kan läsa, säger Martina Sundelin.

– Det var verkligen jättekul och vi fick utvecklas i vårt skrivande, säger Sara Raas.

Skrivsommar 2019 är ett samarbete mellan Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg, Region Blekinge och Olofströms kommun.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Martina Sundelin läsa upp en del av den skräcknovell hon skrivit. Foto: SVT/Stina Sandström

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer