Unik fetmaoperation billig metod

Uppdaterad
Publicerad

Åttio blekingar som lider av fetma har opererats med den unika Aspire-metoden. Nu visar en ny undersökning att metoden inte bara får patienterna att gå ned i vikt. Den är billig också.

Så många som 4.000 blekingar är sjukligt överviktiga. Sedan tre år tillbaka pågår ett forskningsprojekt i Blekinge där patienter med fetma opereras med en speciell metod som kallas Aspire.

Hampus Lager, 27 år, från Jämjö vägde 140 kilo när han för åtta månader sedan opererades med metoden. Då hade han försökt gå ned i vikt genom att banta, äta rätt med råd från en dietist och tränat regelbundet på gym med en personlig tränare som stöd. Men ingenting hjälpte.

Gav snabbt resultat

– Efter nio månader hade jag ändå bara gått ned ett par kilo och då försvinner ju all motivation. Man tänker att det liksom inte är värt det. Varför ska jag slita så hårt med någonting som inte ge resultat? säger Hampus Lager.

Operation gav däremot snabbt resultat. Snart har han tappat 45 kilo.

– Jag tackar högre makter för att jag fick den här möjligheten, säger han.

Hittills har 80 patienter opererats med metoden som bara använts i ett forskningsprojekt i Blekinge. Resultaten visar att patienterna går ner i snitt 30 kilo, blir av med både diabetes och högt blodtryck.

Gastric bypass är dyrare

Men i dag används bara gastric bypass som operationsmetod i Landstinget Blekinge. Det är en metod som innebär att magsäcken förminskas.

Nu har Institutet för hälso- och sjukvårdsekonomi i Lund tittat på forskningsresulten från Aspire-metoden i Blekinge.

Enligt Henrik Forssell har de preliminärt kommit fram till att gastric bypass är cirka 30 000 kronor dyrare än Aspire. Orsaken är att den operationen är större och kan ge allvarliga komplikationer som kostar sjukvården pengar.

Antalet sjukligt överviktiga ökar

– Gastric bypass är en bra operation för många och passar en del. Men Aspire tror jag är en lindrigare metod eftersom vi inte ändrar anatomin i buken. Tarmar och magsäck är helt normala, säger Henrik Forssell, överläkare och docent som har kompetens att utföra båda ingreppen.

Inom 15 år väntas antalet sjukligt överviktiga i Blekinge fördubblas. Landstingspolitikerna ska på torsdag fatta beslut om Aspire ska införas som en permanent operationsmetod i Blekinge.

– Det är ju klart, ekonomin är ju inte så bra i landstinget förnärvarande. Men man måste satsa framåt, säger Henrik Forssell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer