Hör Harry Gröndahl, 6, berätta om unika fyndet av den sällsynta minihajen på Fisktorget i Karlskrona. Foto: SVT/Privat

Harry, 6, hittade unik minihaj mitt i stan: ”Spännande”

Uppdaterad
Publicerad

Minihajen – eller Blåkäxa som den egentligen heter – låg vid kajen på Trossö i Karlskrona. Det är första gången hajen påträffas i Östersjön.

– Jag tyckte att fenan såg ut som en hajfena, säger Harry Gröndahl, 6, som gjorde fyndet.

Familjen Gröndahl hade tagit båten in till stan för att handla när de hittade hajen på Fisktorget i centrala Karlskrona och kontaktade genast Länsstyrelsen.

– Den har aldrig så vitt jag vet hittats i Östersjön och endast ett fåtal gånger på västkusten, säger Jenny Hertzman, marinbiolog på Länsstyrelsen i Blekinge.

Lever på djupt vatten

Blåkäxan lever vanligtvis sitt liv i Skagerrak – på ett djup mellan 200-700 meter. Det är nordatlantens minsta hajart och blir sällan större än 50 centimeter.

Nu har en av minihajarna spolat i land på Trossö i Karlskrona, där Harry Gröndahl och lillebrodern Tage, 3, hittade den död.  Både är intresserade av djur och har en egen hajbok.

Det är första gången Blåkäxan påträffats i Östersjön.

– Den var ju död när de hittade den och troligtvis har den drivits in med strömmarna, säger Jenny Hertzman.

Hajen är rödlistad och ansedd som sårbar i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.