Unikt projekt kan ge nyanlända bostäder

Uppdaterad
Publicerad

Genom att besöka 100 privatpersoner efter sommaren hoppas Sölvesborgs kommun hitta minst 20 nya boenden i form av torp och stugor till nyanlända flyktingar som fått uppehållstillstånd. Det råder stor brist på bostäder till nyanlända i hela landet och i ett unikt projekt vill Sölvesborg dra sitt står till stacken.

Utan en bostad är det svårt att få arbete och komma in i samhället som nyanländ med uppehållstillstånd. Arbetsförmedlingen jobbar till exempel inte med dem som fortfarande bor hos Migrationsverket.

Sölvesborg startar nu efter sommaren därför två projekt där man ska vända sig till både privata hyresvärdar men även till privatpersoner som kan hjälpa till att lösa bostadsproblemen.

Finns intresse

– Vi vet att det finns ett intresse redan nu. Det finns personer som har kontaktat oss och säger att ”Jag har ett torp som jag inte använder där de nyanlända kan få bo”. Så vi tror att det finns en bred villighet för detta, säger Lars Ericsson, barn- och utbildningschef i Sölvesborgs kommun.

Förra året tog Sölvesborg emot 80 nyanlända men åren innan dess låg det på 5–10 personer.

– Orsaken till detta var bostadsbrist, säger Lars Ericsson.

Samarbete med kollektivtrafiken

I ett projekt som startar efter sommaren ska nu två personer ska jobba med att besöka 100 privatpersoner och av det hoppas man kunna hitta minst 20 bostäder. Ytterligare 20 hoppas man hitta när man på liknande sätt vänder sig till privata fastighetsvärdar.

Och Sölvesborgs kommun kommer även att samarbeta med kollektivtrafiken.

– Ja, när det gäller de bostäder som vi kan hitta i småhus, torp och stugor så tror vi att de inte ligger i tätorterna utan ute i landsbygden. Ska det då fungera för de nyanlända, som inte har någon bil, då handlar det om att i projektet även försöka anpassa kollektivtrafiken, alltså vanliga bussar eller skolskjutsar, till de behov som de nyanlända har, avslutar Lars Ericsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.