Här sågas den första ekbiten till rekonstruktionen av sågmästare Bernt Larsson. Foto: Cecilia Ahle

Unikt skeppsbygge startar i Karlskrona

Uppdaterad
Publicerad

Stommen till linjeskeppet Riksens Ständer från 1700-talet ska återskapas i full skala på Lindholmen. Projektet är det första i sitt slag enligt Varvshistoriska Föreningen i Karlskrona som leder arbetet.

– Det här något helt unikt. Det har aldrig gjorts förr, säger säger Hans Hedman på Varvshistoriska Föreningen i Karlskrona.

Det är stapelbädden som skeppet byggs upp på och skeppsstommen av ek som ska byggas i full skala; 12 meter brett och 10 meter högt. Det ska byggas på Lindholmen, mellan Wasa skjul och Polhemsdockan där skeppen byggdes på 1700-talet.

– Det är för dyrt att bygga upp hela skeppet så som Ostindiefararen Götheborg. Här blir det viktiga att visa hur man kunde bygga linjeskeppen i ek till svenska flottan.

Projektet är ett samarbete mellan bland annat Varvshistoriska Föreningen i Karlskrona, näringslivet och Blekinge Tekniska Högskola.

TV: Se hela inslaget om skeppsbygget här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.