Distansundervisning januari ut – sedan är planen att högstadieeleverna i Blekinge gradvis kan återgå till skolan. Foto: Arkiv/SVT

Fortsatt distansundervisning januari ut

Uppdaterad
Publicerad

Blekinges skolelever får stanna hemma – åtminstone en vecka till. Sedan väntar en gradvis återgång med delar av undervisningen i skolan.

– Vi hoppas att det ska fungera, säger smittskyddsläkare Bengt Wittesjö.

Det blir alltså förlängd distansundervisning för Blekinges högstadie- och gymnasieelever även nästa vecka.

Därefter väntar ett kombinerat upplägg för eleverna, enligt det förslag som smittskyddet i Blekinge och förvaltningscheferna inom skolan i Blekinges fem kommuner gemensamt diskuterat under torsdagsmorgonen.

–Jag hade ett möte i morse med våra fem kommuners skolchefer och vi var helt överens om att vi har en stor smittspridning i länet. Så min rekommendation är att vi håller kvar distansundervisning på hundra procent även nästa vecka. Det är för tidigt att återgå till närundervisning, säger smittskyddsläkare Bengt Wittesjö.

Planera för att gradvis kunna öppna

Delar av undervisningen kommer då att ske hemma, andra delar i skolorna. Då är tanken att schemalägga raster och lektioner så att det inte ska uppstå för stora folksamlingar i korridorerna.

– Jag tror att skolorna tycker att det är bra att få en vecka på sig att förbereda för att succesivt kunna öppna igen, säger Wittesjö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.