Uppgifter: Misstänkt styrde miljonaffär till anhörig

Uppdaterad
Publicerad

Upphandlingar värda flera miljoner ska ha stoppats och försvunnit. Den tjänsteman som i och med kommunens polisanmälan har stängts av från sin tjänst ska enligt uppgifter till SVT Nyheter Blekinge ha styrt upphandlingar till ett företag där en anhörig arbetade.

Efter en detaljerad internutredning av kommunjurist Mathias Kågell valde Ronneby kommun i slutet av förra veckan att lämna in en polisanmälan, som nu lett till att en förundersökning öppnats.

Anmälan riktar sig inte mot någon enskild anställd i kommunen, men i veckan fick ändå en misstänkt huvudperson lämna stadshuset.

– Personen fick lämna nycklarna direkt. Det var inte fråga om någon tillfällig timeout, säger en källa till SVT Nyheter Blekinge.

Upphandling försvann

Bakgrunden är uppgifter som pekar på att tjänstemannen, via sin roll på kommunen, ska ha styrt ett större affärsuppdrag till ett lokalt företag där en anhörig vid tidpunkten uppges ha arbetat.

Enligt uppgift skulle affären – värd cirka tre miljoner kronor – ha upphandlats, men det ursprungliga upphandlingsunderlaget försvann och raderades ur kommunens system. I stället skrevs kravspecifikationen om – nu för att passa det lokala upplägg som den anhörige kunde erbjuda.

– Den första upphandlingen stoppades och gick sedan inte längre att söka efter, säger en person med insyn i händelsekedjan.

Fotograferat fastigheter

Officiellt har Ronneby kommun hittills valt att inte kommentera polisanmälan, men mycket tyder på att ärendet kommer att växa.

Enligt uppgift ska bland annat kommunjurist Mathias Kågell ha tagit fotografier av fastigheter tillhörande anställda som kan misstänkas ha koppling till fallet.

Syftet ska ha varit att dokumentera tillbyggnader och renoveringar som kan vara kopplade till Ronneby kommun via de inblandade konsultföretagen.

Detta tillbakavisas dock av kommunjuristen.

– Det stämmer helt enkelt inte. Kartläggningen har bara skett från mitt skrivbord i stadshuset. Jag har aldrig varit och tittat på anställdas hus för att ta reda på vad de gör på sin fritid, säger Mathias Kågell.

I övrigt vill han inte kommentera något om uppgifterna.

– Min roll i det här är över, jag har lämnat över det jag vet till polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.