Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Uppgifter till SVT: Kulturchef omplaceras efter granskning Foto: SVT

Uppgifter till SVT: Kulturchef omplaceras efter granskning

Uppdaterad
Publicerad

Kulturchefen Max Dager kan mista sin chefsposition efter SVT Nyheter Blekinges avslöjande om jäv och okända fakturor kopplade till litteraturfestivalen Bok och hav.

Fram till pensionen ska Dager arbeta vidare i en ”strategisk roll” utan budget- och personalansvar, erfar SVT.

Enligt vad SVT erfar är en uppgörelse mellan förvaltningschefen Per Gjörloff och Max Dager nu klar. Bakgrunden är den förtroendekris inom förvaltningen som uppstått sedan SVT i en serie granskande reportage avslöjat hur Dager under flera år ekonomiskt gynnat den bokfestival där hans egen hustru tidigare haft en ledande roll.

Tidigare har SVT också kunnat avslöja hur Dager betalat över 50 000 kronor – för ett sjörövarprojekt på Mjölnarholmen som aldrig blev av.

Redan hösten 2019 fick kulturchefen en varning av kommunen för förtroendeskadliga aktiviteter samt sitt bristfälliga sätt att hantera sin budget. Under de senaste veckorna har diskussioner pågått internt om Dagers framtida roll på kultur- och fritidsförvaltningen.

Förtroendet för chefen har från flera håll sagts vara förbrukat och i oktober inleddes ett personalärende.

Får en ny roll internt

Enligt uppgifter till SVT är en uppgörelse nu klar som innebär att Max Dager fråntas sin chefsroll och förlorar budget-, personal- och arbetsmiljöansvar.

I stället ska han, enligt SVT:s källor, få en ”strategisk roll med en specifik uppgift” fram till den närstående pensionen.

– Jag kan bekräfta att vi står inför en omorganisation och att det är en pågående process framför allt med fackliga parter. Därför lämnar jag inga mer detaljerade kommentarer än så i nuläget, säger förvaltningschefen Per Gjörloff.

Inte heller kultur- och fritidsnämndens ordförande Elina Gustafsson vill utveckla vilka interna rockarder som väntar.

–Jag diskuterar inte framtiden för enskilda tjänstemän, men jag vet att det påbörjats ett omorganiseringsarbete i förvaltningen. Det handlar på sikt om att återskapa förtroendet mellan politiker och tjänstemän, men också om att vinna tillbaka förtroendet hos allmänheten som jag företräder.

SVT Nyheter Blekinge söker Max Dager för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar Bok och Hav

Mer i ämnet