• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industri på Batterivägen i Varberg. Kraftig rök går in mot stan. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Miroslav Milurovic (S) ordförande socialnämnden i Olofström Foto: Ellinor Rostedt

Upphävt besöksförbud oroar i Blekinge

Publicerad

När regeringen nu beslutat att besöksförbudet på äldreboenden upphör i höst är det ett besked som också väcker farhågor i Blekinge. I både Olofström och Ronneby finns oro för vad det kan få för konsekvenser.

Det var på tisdagen som regeringen meddelade att det nationella besöksförbudet på äldreboenden upphör från och med den 1 oktober. Det är något som bekymrar socialnämndens ordförande i Olofström, Miroslav Milurovic (S), något som Sydöstran var först med att rapportera om.

– Jag är orolig för andra vågen av corona och vet inte hur den kommer att slå mot våra äldreboenden, säger han till SVT Nyheter Blekinge.

Har samtidigt förståelse

Samtidigt har han förståelse för regeringens beslut.

– Det är välkommet av många som väntat länge på att få möjlighet att träffas igen och covid-19 har minskat. Men frågan är bara hur vi hanterar det på rätt sätt, säger Miroslav Milurovic.

Hur kommer Olofström att hantera situationen med upphävt besöksförbud på äldreboenden?

– Det jag inte idag. Vi kommer att behandla det i socialnämnden. Den medicinskt ansvariga sjuksköterskan, som har kompetensen och sakkunskapen, kommer att föreslå riktlinjer, säger Miroslav Milurovic.

”Blandade känslor”

Även Ronneby förbereder sig inför ett upphävt besöksförbud med tvehågsen inställning.

– Jag har blandade känslor. Jag förstår att de gör det eftersom det finns ett behov av ökad social närvaro. Men vi har fortfarande en pandemi och den ska vi ta på allvar, säger vård- och omsorgsnämndens ordförande Anders Lund (M).

Hur ska Ronneby hantera situationen med upphävt besöksförbud på äldreboenden?

Jag vet inte idag. Ronneby har lyckats hålla smittan utanför våra boenden och vi ska följa rekommendationen på ett bra och säkert sätt så att smittan inte heller i framtiden kommer in på våra boenden, säger Anders Lund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Blekinge

Mer i ämnet