Jesper Rehn (L) förlorade sin plats i Region Blekinge efter valet men kan nu räddas kvar – av Sverigedemokraterna och gruppledaren Björn Nurhadi. Foto: SVT

Uträknad L-topp kan få plats i regionen – på SD-mandat

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna åkte ur Region Blekinge efter valet och gruppledaren Jesper Rehn blev därmed utan politiskt inflytande.

Men trots det kan partiet få en plats i regionstyrelsen – tack vare Sverigedemokraterna.

– För oss är det viktigt att veta var Liberalerna står i avgörande frågor och då kan detta vara en lösning, säger gruppledare Björn Nurhadi (SD).

Beslutet att ge bort en regionpost till en politisk motståndare, vars parti hamnade utanför efter höstens val, togs av Sverigedemokraternas regiongrupp under tisdagen, enligt källor till SVT Nyheter Blekinge.

Uppgifterna bekräftas nu av partiets gruppledare Björn Nurhadi.

– Det kan säkert finnas en och annan som tycker att det är konstigt att vi gör så. Men nu styr vi tillsammans på riksplanet och i vissa kommuner och då tycker jag att det är av vikt att vi får rätt input och växelverkar också i regionen. Det handlar om den sista ersättarplatsen i regionstyrelsen, säger han.

Partiets stadgar medger nomineringar av politiker från andra partier – om det finns en samverkan.

Enighet i SD

Liberalerna åkte ur regionen med endast 2,9 procent av rösterna. Därmed förlorade partiet helt avgörande inflytande de kommande fyra åren. Men tack vare en SD-plats kan nu alltså Jesper Rehn – som tidigare varit kritisk till samarbete med just SD – göra snabb comeback i regionpolitiken.

Enligt Björn Nurhadi var regiongruppen överens om nomineringen.

– Så uppfattade jag det. I grund och botten är Liberalerna ett parti som precis som SD inser att Sverige måste förändras, säger han.

Till SVT Nyheter Blekinge säger Jesper Rehn att han är tacksam över erbjudandet men att han måste prata med sina partikollegor innan han kan fatta ett beslut.

– Jag lämnar ett besked efter helgen, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2022 Blekinge

Mer i ämnet