Verksamhetschefen Thomas Svensson i Karlshamns kommun är rädd för att fentanylanvändningens mörkertal är stort. Foto: SVT/TT

Utbrett missbruk av den dödliga drogen

Uppdaterad
Publicerad

Socialtjänsten i Karlshamn har lyckats identifiera 36 personer som använder fentanyl. Men mörkertalet misstänks vara stort.

– Jag är förfärad över att det är så utbrett. Det är fullkomligt livsfarligt, säger socialchef Thomas Svensson.

Karlshamns kommun har efter den senaste tidens dödsfall kopplade till drogen fentanyl arbetat med att försöka kartlägga de personer som missbrukar drogen.

– Vi gjorde en inventering i våras och konstaterade då att det är 36 personer som använder fentanyl. Det är personer som har sökt hjälp av oss och det finns ju självklart också personer som inte har gjort det. Jag är rädd för att mörkertalet är stort, säger Thomas Svensson, verksamhetschef för arbete och välfärd i Karlshamns kommun.

Fentanyldöden

Drog i larmklockan redan i våras

Kommunen har ett tätt samarbete med beroendeenheten i Blekinge och det är just nu sex personer som går i behandling inom den psykiatriska vården på grund av missbruk av fentanyl – en drog som ses öka.

– Mitt intryck är att det har blivit mer och mer utbrett. Jag befarar att det kommer bli värre innan det blir bättre, säger Peter Valverius, överläkare på psykiatrin i Blekinge.

Provsvar och rapporter från patienter och samtal med socialtjänst och polis. Det är det som ligger till grund för antagandet att drogen har fått ett stort fäste i Blekinge och då framför allt i Karlshamn där flera dödsfall det senaste året är kopplat till fentanylintag.

– Jag drog i larmklockan redan i april. Sedan dess har behandlingsinsatser kommit igång snabbt, säger överläkare Peter Valverius.

Förskrivningen minskat

Enligt Peter Valverius har förskrivningen av starka smärtstillande läkemedel sjunkit med mer än 25 procent de senaste åren. Men däremot har preparaten blivit allt mer tillgängliga på den svarta marknaden.

– Förskrivningen är inte den stora boven i det här, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fentanyldöden

Mer i ämnet