Foto: Privat

Utköpt chef ger ut bok efter tiden i Sölvesborg

Uppdaterad
Publicerad

Den utköpta chefen Martin Eksath i Sölvesborg skriver nu en bok efter sin tid i kommunen. Han kallar den ”Den ohyggliga dumheten i Listerås” och även om han inte rakt ut vill säga att den handlar om Sölvesborg, så medger han att den bygger på verkliga händelser.

”Berättelsen framställs med humor och värme, men har en seriös underton, då den bygger på verkliga händelser. ”

Så beskriver Martin Eksath själv den bok som han snart kommer att ge ut.

– Den handlar om Sven Klavér som dimper ner i den här kommunen Listerås. Han kommer utifrån och ska försöka komma tillrätta med rätt så torftiga skolresultat som varit i kommunen. Men han märker att det finns väldigt mycket motstånd på olika sätt, säger han.

”Vill inte hänga ut Sölvesborg”

Martin Eksath blev utköpt som skolchef från Sölvesborgs kommun förra våren. Det bland annat efter att han kritiserat Samstyrets handlingsplan.

– Det var till exempel beslutet att ta bort all litteratur från skolbiblioteken som inte var på svenska, eller ta bort studiehandledning på modersmål. Den officiella förklaringen till utköpet var att det blev en förtroendeklyfta. Jag tror att det handlar om olika sätt att se på tjänstemannarollen i relation till den politiska rollen.

Hur mycket av det här finns återskapat i boken?

– Egentligen allting. Jag har ett kapitel som handlar om politiken. Men jag vill inte hänga ut just Sölvesborg. Bokens Listerås skulle kunna vara nästan vilken liten eller medelstor kommun som helst.

Han förnekar att berättelsen bokstavligt handlar om Sölvesborgs kommun – men både titeln på boken och händelserna i den kan ändå tydligt föra läsaren till kommunen.

– Jag tror att om folk i Sölvesborg läser det här så kommer de känna igen oerhört mycket. Samtidigt tror jag det finns massvis med andra kommuner som också kommer känna igen väldigt mycket när de läser det här.

Utdrag ur ”Den ohyggliga dumheten i Listerås”

”Sven Klavér var på väg till ett ledningsgruppsmöte. Denna tillställning utspelade sig var fjortonde dag och anfördes av Opersonlige Persson, som själv satte dagordningen. Den brukade innehålla cirka 35 ärenden och publicerades av Persson i en gemensam digital mapp ungefär sju och halv minut innan mötesstart. Utöver ärendelistan fanns som regel mängder av dokument som var knutna till ärendena med förhoppningen att dessa skulle läsas in på de sju och en halv minuterna. Alla visste att ingen hade hunnit läsa, men det var kutym att hålla god min och hoppas, liksom på den gamla goda skoltiden, att ingen skulle upptäcka försyndelsen.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.