Med en vecka kvar av maj månad har försäljningen av majblomman i Karlskrona, som normalt brukar leda till ca 700 000, i år lett till knappt 70 000 kronor. Foto: Privat/TT

Utsatta barn drabbas när corona stoppar majblomman

Uppdaterad
Publicerad
I mitten av april lanserades årets röda och rosa majblomma. Men med en vecka kvar av maj månad har försäljningen, som normalt brukar leda till knappt 700 000 kronor i Karlskrona, i år lett till knappt 70 000 kronor.

– Vi är jättebekymrade över hur vi ska kunna hjälpa de barn som behöver den där lilla extra hjälpen. Kanske få tag på en cykel, åka på fritidsläger eller få tag i varma kläder till jul.

Det traditionella sättet att sälja majblommor på, att barn säljer vid affärer eller knackar dörr med sina ikoniska gröna väskor, har inte varit genomförbart i år på grund av coronaviruset.

Då öppnade föreningarna upp digitala insamlingar istället, där man via swish kan bidra med valfri summa.

– Men det har inte gett samma resultat på långa vägar, säger Ann-Christin Pettersson, ordförande i majblommekommittén i Karlskrona.

Att det i år inte kan delas ut fysiska majblommor, tror Ann-Christin kan ha en stor påverkan.

– Den digitala blomman känns ju inte, det är inget man kan visa upp. Man sätter ju upp blomman på sin jacka kanske eller väska, jag tror det betyder jättemycket för många.

200 barn i Karlskrona får hjälp

Majblommekommittén i Karlskrona brukar dela ut pengar till cirka 200 barn, som får hjälp inför sommarlov, julhögtid men också skolstart.

Redan nu kan den lokala föreningen förutspå att hjälpen inte kommer räcka till lika många barn i år. Därför samlar Radiohjälpen in pengar som Majblommans lokalföreningar får ta del av.

– Vi har fått 80 000 kronor därifrån. Men det kommer ju ändå inte räcka lika långt, om det inte händer mer med den digitala insamlingen, menar Ann-Christin Pettersson.

Tanken är att satsa extra hårt inför nästa års kampanj.

– Då blir det dubbelt upp, mer kan jag inte säga ännu. Förhoppningsvis kan det bli det, men vi vet ju inte hur den här pandemin utvecklas.

Majblommans digitala insamling är öppen till och med den 31 maj och går att hitta på deras hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer