Hör Mats Berggren, vaccinsamordnare Region Blekinge, berätta om vad man gör för att få unga att vaccinera sig. Foto: SVT/Lucas Sjögren

Vaccinviljan fortsatt lägre bland 18-29-åringar

Uppdaterad
Publicerad

Vaccinviljan har generellt sett varit hög i Blekinge. Men bland de yngre grupperna har vaccinviljan varit lägre. Nu vädjar vaccinsamordnaren till alla under 40 att verkligen gå och vaccinera sig.

När gruppen 18-29 fick chansen att boka tid för vaccination var intresset förvånansvärt lågt, bara 49 procent hade bokat en tid efter första veckan. Sedan dess har något fler bokat tid för vaccin, men Blekinges vaccinsamordnare tycker fortfarande att det är för få.

– Vi tycker det är lite lågt. Vi vet att det är sommartider, men vi vill ändå gå ut och säga att det är viktigt att man bokar en tid och vaccinerar sig, säger Mats Berggren, vaccinsamordnare Region Blekinge.

Och det är inte bara gruppen 18-29 där det är få som har bokat tid.

– Även i gruppen 30-39 tycker vi det är lite lågt. Där har ungefär 71 procent bokat en tid för vaccination, säger han.

Kortare tid mellan första och andra dosen

Under torsdagen meddelade också regionen att tiden mellan första och andra vaccindosen ska kortas för de som bokar vaccinationstid från och med nu. Anledningen till den kortade tiden mellan doserna är dels vaccintillgången och viljan att kunna slutföra vaccineringen tidigare än tänkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.